+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Δεύτερη νιότη! Οι καλύτερες χώρες για να ζουν οι συνταξιούχοι.

Εκεί που οι συντάξεις, η περίθαλψη, οι παροχές και το βιοτικό επίπεδο διασφαλίζουν μια ήσυχη και αξιοπρεπή τρίτη ηλικία.

Καθώς ο πληθυσμός της Γης γερνά όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών, από 809 εκατ. που είναι σήμερα, θα φτάσουν τα 2 δισ. το 2050 και θα αποτελούν το 20% των κατοίκων του πλανήτη.

Αυτό δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις και νέα δεδομένα ώστε οι συνταξιούχοι να ζουν με αξιοπρέπεια και με σωστές συνθήκες. Ειδικά στην περίπτωση που η λαϊκή ρήση θέλει τους συνταξιούχους να ζουν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους!

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε έρευνα για το ποιες ακριβώς είναι οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας σε 91 χώρες του κόσμου. Η έρευνα διενεργήθηκε από τον οργανισμό HelpAge International και το Population Fund του ΟΗΕ με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Έτσι λοιπόν οι χώρες αναλυτικά είναι:

  1. Σουηδία

Ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιέρωσε τη σύνταξη για όλους το 1913 και έχει δημιουργήσει ένα αξιοζήλευτo κράτος πρόνοιας. Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν υψηλές αποδοχές και απολαμβάνουν περίθαλψή αντίστοιχου επιπέδου.

  1. Νορβηγία

Το 99,4% των ηλικιωμένων έχει πτυχίο δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η σύνταξη που λαμβάνουν καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

  1. Γερμανία

Εδώ η κατάσταση έχει γίνει πιο δυσχερής τα τελευταία χρόνια καθώς δύο φορές έχουν επιβληθεί μειώσεις στα ποσά των συντάξεων, ενώ έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για ιδιωτική περίθαλψη, ωστόσο και πάλι οι συντάξεις είναι υψηλές και η υγειονομική φροντίδα σε εξαιρετικό επίπεδο.

  1. Ολλανδία

Η σημερινή γενιά των συνταξιούχων απολαμβάνει υψηλό βιοτικό επίπεδο και καλό εισόδημα. Μόλις το 2,7% των ηλικιωμένων βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας.

  1. Καναδάς

5 εκατ. Καναδοί είναι σήμερα πάνω από 65 χρονών και όλοι έχουν δικαίωμα στο σύστημα υγείας της χώρας για περίθαλψη, ενώ το κράτος εγγυάται εισόδημα σχεδόν σε όλους.

  1. Ελβετία

Παρέχει την καλύτερη περίθαλψη στον κόσμο στους ηλικιωμένους και το προσδόκιμο ζωής τους είναι τα 84 χρόνια, το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο.

  1. Νέα Ζηλανδία

Εδώ οι συνταξιούχοι έχουν ικανοποιητικές αποδοχές, εξαιρετική κάλυψη υγείας και το 96,7% δηλώνει πως είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Το ποσό που λαμβάνει σύνταξη είναι 97%.

  1. ΗΠΑ

Στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μόλις το 80% των ηλικιωμένων εισπράττει σύνταξη και ένας στους τέσσερις ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Ωστόσο, είναι η χώρα όπου ακόμα και στις ηλικίες 55-64 μπορεί κανείς να βρει σχετικά εύκολα εργασία.

  1. Ισλανδία

Το εισόδημα είναι αξιοπρεπές και μόνο το 5% ζει σε συνθήκες φτώχειας. Κρατική σύνταξη λαμβάνει το 76%.

  1. Ιαπωνία

Η καλύτερη χώρα στην Ασία για να ζήσει ένας ηλικιωμένος, έχει από τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης, το 100% των Ιαπώνων άνω των 65 λαμβάνει σύνταξη και το προσδόκιμο ζωής  είναι τα 86 χρόνια, το υψηλότερο στον κόσμο.

Scroll to Top