+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Για ποια έτη και ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά;

Ποιους συνταξιούχους αφορούν οι περικοπές;
Το πρόβλημα των περικοπών είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους. Μας αφορά όλους. Οι πολίτες θα πρέπει να βασίζονται σε ένα Κράτος κοινωνικής μέριμνας και δικαίου που προστατεύει και φροντίζει τα “παιδιά” του. Οι σημερινοί συνταξιούχοι υπήρξαν ενεργοί Έλληνες πολίτες και εργαζόμενοι. Όλη τους τη ζωή εργάστηκαν και φρόντιζαν να ανταποκρίνονται πάντα στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ελληνικό Κράτος. Όλοι όσοι έχουν δεχθεί αντισυνταγματικές περικοπές έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης.

Και στα δύσκολα…βοήθησαν…
Οι συνταξιούχοι σήκωσαν το βάρος της κρίσης και του χρέους. Υπέμειναν συνεχείς περικοπές και έμαθαν να ζουν και με τα λίγα. Το πρόβλημα είναι πλέον βιοποριστικό. Οι περικοπές δεν έγιναν μόνο στους “παχουλούς” μισθούς και τις συντάξεις. Οι περικοπές έγιναν καθολικά σε όλους. Από τη στιγμή λοιπόν που ένας συνταξιούχος θα πρέπει να καλύπτει τα βασικά πάγια έξοδα νοικοκυριού και φυσικά μεγάλη συμμετοχή στην Υγεία, πως θα επιβιώσει; Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις όπου μία σύνταξη συντηρεί και την οικογένεια των παιδιών τους, καθώς ο δείκτης της ανεργίας ανέβηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης.

Για ποια έτη μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά;
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά από 10 μήνες έως και 4 χρόνια. Με οδηγό την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι 4051 και 4093, οι συνταξιούχοι δεν χαρίζουν πλέον ούτε ευρώ. Παρά την απόφαση οι περικοπές συνεχίστηκαν και πλέον οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά από τα έτη: 2016, 2017 και 2018. Χιλιάδες δικαιούχοι κινήθηκαν νομικά και ζητούν να λάβουν πίσω περικοπές, μειώσεις σύνταξης αλλά και δώρα Δημοσίου.

Πότε βγαίνει η απόφαση του δικαστηρίου;
Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και αυτό αποτελεί “αγκάθι”. Δυστυχώς όμως είναι η τελευταία και μοναδική λύση που άφησε το Κράτος στους συνταξιούχους. Το Κράτος χρωστά περικοπές σε περίπου 2.4 εκατομμύρια δικαιούχους. Η επιστροφή τους θα δημιουργήσει μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα. Η καθολική επιστροφή των χρημάτων αποτελεί “όνειρο θερινής νυκτός”. Αυτό που όμως αποτελεί απτό στόχο και μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι η προσωπική διεκδίκηση. Το ζήτημα λοιπόν γίνεται προσωπικό και η δικαστική απόφαση υποχρεώνει το Κράτος να επιστρέψει τα χρήματα στους δικαιούχους. Μόνο με μία δικαστική απόφαση στα χέρια του μπορεί ο συνταξιούχος να διασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων στο λογαριασμό του.

Εσείς δεν θεωρείτε ότι πρέπει να λάβετε τα χρήματα που σας έχουν περικοπεί όλα αυτά τα χρόνια πίσω;

 

Scroll to Top