+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Για ποιο λόγο το Κράτος δεν στέλνει ενημερωτικά σημειώματα στους συνταξιούχους;

Αρκετοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν από την αρχή του έτους ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξής τους. Η διαρκώς αυξανόμενη επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Οι μειωμένες συντάξεις δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών εξόδων και τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης της πλειοψηφίας των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Ήλιος 1 στους 2 συνταξιούχους της χώρα μας (1,2 εκατ. άτομα) επιβιώνει με κύρια – μικτή – σύνταξη κάτω από 500 ευρώ!

Μετά τις 21 περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου τα ποσοστά “λένε” την πικρή αλήθεια…

Συνολικά από τους 2.553.990 συνταξιούχους, οι 1.138.268 εισπράττουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μεικτά, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα μόλις 364 ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει κανείς με βασικά έξοδα ενοικίου, νοικοκυριού και φαρμακευτικής αγωγής;

Οι μειώσεις έχουν φτάσει το 40% των συντάξιμων αποδοχών.

 

Τι συμβαίνει με τον επανυπολογισμό συντάξεων;

Περίπου 620.000 έλαβαν την 1η Ιανουαρίου 2019 υψηλότερη σύνταξη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Η αύξηση θα φτάσει τις 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023.

Η ισορροπία παρ’ όλα αυτά δεν έχει επέλθει καθώς σε αρκετούς έγινε λανθασμένος υπολογισμός. Αν δεν υπάρξει διόρθωση το 95% των συνταξιούχων θα δει αρνητική προσωπική διαφορά στο ποσό της σύνταξής του.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 

Τα ταμεία και τα ποσά των αναδρομικών…

1,5 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι που προέρχονται από τα ταμεία ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ διεκδικούν μειώσεις, περικοπές και Δώρα Δημοσίου. Στο πλάι τους και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, διεκδικώντας μειώσεις από το 2016.

Τα ποσά των αναδρομικών ξεκινούν από 2.500 ευρώ αγγίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις έως και τα 25.000. Οι διεκδικήσεις δεν σταματούν εκεί καθώς εντάσσονται στα ποσά και οι νομοθεσίες του 2015 που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές (Ν.4051 και Ν.4093).

 

Θα λάβουν τελικά τα χρήματα τους πίσω οι συνταξιούχοι;

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι συνταξιούχοι έφεραν στις πλάτες τους το “άχθος” του χρέους, η επιστροφή των παρακρατηθέντων θα δημιουργούσε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Το Κράτος, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης, δεν θα καταφέρει να επιστρέψει συνολικά και καθολικά σε όλους τα αναδρομικά.

Όσοι έχουν ήδη κινηθεί ή πρόκειται να κινηθούν σύντομα νομικά για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά και τις περικοπές των δώρων, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι οι τυχεροί που θα καταφέρουν να δουν στους λογαριασμούς τους τις επιστροφές. Η τελευταία λύση για την επιστροφή των αναδρομικών είναι η νομική οδός.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Scroll to Top