+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Περί κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας

[vc_row css=”.vc_custom_1486731330404{padding-bottom: 35px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Στην εποχή που η ύλη κατακλύζει την καθημερινότητα, όλες οι ελπίδες φαίνεται να εναποτίθενται στο πνεύμα. Το πνεύμα δημιουργεί Τέχνη. Η Τέχνη, ως έκφραση του ιδεώδους στα ανθρώπινα έργα, απασχόλησε το Δίκαιο από πολύ νωρίς. Δεδομένου ότι στις μέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη λαμβάνει χώρα με γοργούς ρυθμούς, οι κίνδυνοι παραβίασης των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας αυξήθηκαν. Ως εκ τούτου, είναι έντονη στις μέρες μας η ανάγκη αυξημένης προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ας εξετάσουμε ωστόσο τι εννοούμε με τους όρους πνευματικό έργο και πνευματικά δικαιώματα. Αντικείμενο της πνευματικής ιδιοκτησίας (πνευματικό έργο) συνιστά το δημιούργημα, το έργο. Εκτός από τις κλασικές μορφές δημιουργίας, όπως π.χ. τα κείμενα, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες, ως έργα νοούνται και τα οπτικοακουστικά αλλά και τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και το προπαρασκευαστικό υλικό του σχεδιασμού τους. Όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία. Τα πνευματικά δικαιώματα έχουν μια προσωπική (ηθική) και μια περιουσιακή διάσταση, σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ.1 του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας (Ν. 2121/1993).
‘Οσον αφορά το λεγόμενο περιουσιακό δικαίωμα ο δημιουργός δύναται να επιτρέψει ή απαγορεύσει τα ακόλουθα, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του ως άνωθεν νόμου:

Την εγγραφή του έργου
Την αναπαραγωγή του έργου
Τη δημιουργία του παράγωγου έργου
Τη θέση σε κυκλοφορία του έργου
Την εκμίσθωση ή δανεισμό
Την παρουσίαση του έργου στο κοινό
Τη δημόσια εκτέλεση με την παρεμβολή ανθρώπων
Τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση του έργου

Όσον αφορά το λεγόμενο ηθικό δικαίωμα, που αφορά στην προσωπική σχέση που συνδέει το δημιουργό με το δημιούργημά του, ο δημιουργός δύναται να επιτρέψει ή απαγορεύσει τα ακόλουθα:

Τη δημοσίευση του έργου
Την αναγνώριση της πατρότητας του έργου
Τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του έργου
Τη δυνατότητα επικοινωνίας του δημιουργού με το έργο του
Την εξουσία μετάνοιας

Tρόποι απόδειξης πνευματικής ιδιοκτησίας
Για να αποδείξει κάποιος το δικαίωμά του πάνω σε ένα έργο του, μπορεί να το καταθέσει σε συμβολαιογράφο, ο οποίος συντάσσει επίσημα τη σχετική Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων με κάθε λεπτομέρεια για το έργο, είτε να το αποστείλει ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στον ίδιο και σε ένα ακόμη πρόσωπο, να το φωτογραφίσει με μια εφημερίδα για να προκύπτει η βεβαία χρονολογία ολοκλήρωσης του, να κρατήσει κάποιο είδος αποδεικτικό του έργου του, καθώς επίσης και να το αποθηκεύσει σε ηλεκτρονικό αποθηκευτικό μέσο, κρατώντας και αντίγραφο, σε περίπτωση απώλειας του αρχείου του.
Στην πρώτη περίπτωση, [στη σύνταξη, δηλαδή, της Πράξης Κατάθεσης Εγγράφων σε συμβολαιογράφο], είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρεται ότι κατά τη δήλωση του δημιουργού, το έργο αποτελεί πρωτότυπη κι αυθεντική (original) εργασία του. Η Πράξη Κατάθεσης Εγγράφων φέρει υποχρεωτικά έναν αριθμό και την πλήρη ημερομηνία και χρονολογία, από την οποία ξεκινά η προστασία του έργου, ως πνευματικού δημιουργήματος.

Καλή έμπνευση λοιπόν σε κάθε φέρελπι δημιουργό!
Η νομική ομάδα της BCLA είναι στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1486730856251{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;background-color: #808080 !important;}”][vc_column][vc_row_inner css=”.vc_custom_1486730740925{background-color: #eef0f3 !important;}”][vc_column_inner width=”1/4″ css=”.vc_custom_1486730919287{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″ css=”.vc_custom_1486730933221{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text][activecampaign form=5][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top