+30 2110121395

BCLA - Δικηγορική εταιρεία: +30 2110121395

Το Κράτος δεν θα επιστρέψει καθολικά τα αναδρομικά…απλά γιατί δεν μπορεί!

Αρκετοί συνταξιούχοι θεωρούν πως οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι το “κλειδί” που θα ξεκλειδώσει το ζήτημα των αναδρομικών. Ελπίζουν ότι το Κράτος θα επιστρέψει επιτέλους στους συνταξιούχους το συνολικό ποσό των παρακρατηθέντων. Πώς μπορεί όμως ένα αποδυναμωμένο οικονομικά Κράτος να επιστρέψει καθολικά χρήματα που επί χρόνια “έκοβε” αναδρομικά;

Σε ποιους χρωστάει;

Περίπου σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές από τον Ιούνιο του 2015, όπου επιβλήθηκαν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συμπληρωματικά με τις περικοπές των συντάξεων, οι δικαιούχοι διεκδικούν και τα Δώρα Δημοσίου που καταργήθηκαν (με το ν. 4093) και θα πρέπει να επιστραφούν. Παρά τη νέα μη δημοσιευμένη επισήμως απόφαση του ΣτΕ, που όρισε συνταγματικές τις περικοπές στους Δημόσιους Υπαλλήλους, οι συνταξιούχοι διεκδικούν ακόμα σθεναρά τα δικά τους Δώρα.

Τα αναδρομικά για τα επιπλέον έτη των περικοπών (Μάιος 2016-Δεκέμβριος 2018) κλειδώνονται μόνον με δικαστικές αποφάσεις για τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι μέχρι στιγμής που έχουν κινηθεί νομικά και διεκδικούν τα χρήματα τους με αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. Όσοι προσφύγουν θα έχουν δικαίωμα για επιπλέον αναδρομικά αυτής της περιόδου.

Γιατί το Κράτος δεν θα επιστρέψει καθολικά τα αναδρομικά;

Η απάντηση σας έχει δοθεί ήδη. Δυστυχώς οι δικαιούχοι είναι εκατομμύρια και τα χρήματα θα δημιουργήσουν μεγάλο οικονομικό κενό και νέες αναγκαστικές δεσμεύσεις για αντίμετρα. Η μοναδική λύση στην παρούσα φάση είναι η νομική οδός. Οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να διασφαλίσουν τη διεκδίκηση και επιστροφή των αναδρομικών κινήθηκαν δικαστικά. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν έμπρακτα τη δυσαρέσκεια τους για τις πολυετείς περικοπές των χρημάτων που πολύ απλά δικαιούνται. Εργάστηκαν σκληρά, αποπλήρωσαν τους φόρους τους ως Έλληνες πολίτες και θα έπρεπε να λαμβάνουν ως συνταξιούχοι αξιοπρεπή σύνταξη.

Αν δικαιωθούν οι άλλοι συνταξιούχοι δεν θα επιστραφούν σε όλους;

Δυστυχώς αυτό το πλάνο έχει απομακρυνθεί από τα σχέδια του Κράτους. Σε περίπτωση που το ΣτΕ ορίσει και πάλι αντισυνταγματικούς τους νόμους, το Κράτος μπορεί να επικαλεστεί αδυναμία εξυπηρέτησης του συνολικού ποσού που θα χρειαστεί να επιστρέψει. Η επιστροφή θα είναι αναγκαστική μόνο για εκείνους που έχουν λάβει θετική δικαστική απόφαση η οποία θα υποχρεώνει το Κράτος να επιστρέψει τα χρήματα.

Κι αν αλλάξει η Κυβέρνηση;

Το Κράτος παραμένει Κράτος ανεξάρτητα από την ηγεσία. Αν το δικαστήριο ορίσει ότι το Κράτος θα πρέπει υποχρεωτικά να επιστρέψει τα χρήματα, τότε η νέα Κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την επιστροφή.

[ninja-popup ID=35115]Εσείς ακόμα να κινηθείτε νομικά;[/ninja-popup]
Scroll to Top